Teorie Dobra a Zla

Milý čtenáři,

Zkus si jednou větou odpovědět: Co je to dobro?

Je to chyták. Neexistuje jednoduchá odpověď. Každá, která nás napadne, je správná jen tak trochu a do určité míry. Proto se tady, v Mansus Midnight Minutes pokusím v rámci cyklu "Teorie Dobra a Zla" rozebrat co možná nejvíc náhledů, a když budeme mít štěstí, přijdeme na nějaký pomyslný počátek klubka, odkud se budeme moci odrazit.

Já sám vnímám jeden ze základních problémů v názvosloví. Nejen v českém jazyce je totiž spousta termínů zažitých kontextuálně, a tedy ne úplně přesně nebo minimálně zabarveně - jeden případ za všechny: lobby. Lhal bych, kdybych tvrdil, že z toho slova nevnímám pachuť negativity, cosi špinavého. A přitom se jedná jen o jiný název pro vstupní halu. Bude tedy třeba tyto vytřídit, některé definovat přesněji, přinejmenším pro účely tohoto projektu.

První takový termín bude odkazovat na literaturu a kinematografii, totiž budu mluvit o chápání protagonistů a antagonistů, coby činitelů ve světě, a jak zavádějící mohou tato označení být. Vzhledem k tomu, že bych  nerad stavěl celý argument na osobních pocitech, asi mi chvíli potrvá, než sesbírám dostatek materiálu, který Ti něco přinese, měj prosím strpení. Práce kvapná, málo platná.

Do té doby se s Tebou loučím a přeji příjemné dny.

J.E.K.


Komentáře

Oblíbené příspěvky